Dünya Kültür Mirası: Selimiye Camii
Mimar Sinan’ın 80 yaşında yarattığı ve “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, Osmanlı-Türk sanatının ve mimarlık tarihinin başyapıtlarındandır. 1569-1575 tarihleri arasında Sultan II. Selim tarafından yaptırılmıştır.
Selimiye, Mimar Sinan’ın sayısız denemelerle ulaştığı, ‘poligonal çardaklı cami planı’nın en başarılı örneğidir. Bin yıllık kubbe mimarisinin en gelişkin aşamasını temsil eden kubbesi, 31.50 m çapındadır ve 8 fil ayak ile taşınmaktadır. Bir yandan Osmanlı mimarisinin en güzel cephe kompozisyonu oluşturulurken, ilk kez harime bitişik yapılan 70.89 m. yüksekliğindeki üçer şerefeli dört minaresi, Selimiye’ye özgü incelik ve estetik özelliktedir. Klasik çağın en güzel eserlerinden olan revaklı avlusu ve onaltıgen mermer şadırvanı oransal mükemmelliğini yansıtmaktadır.
Selimiye, Osmanlı süsleme sanatlarının en yüksek düzeye ulaşan örneklerini de barındırır. Mermer mimberi, işçiliğindeki incelik, yükseklik, büyüklük ve güzellik bakımından diğer örnekleri gölgede bırakır. Mihrap tarafındaki duvarlar, mimberin arkası ve külahı, camideki bütün alt kat pencerelerin alınlıkları çini dekor ile kaplanmıştır. Mihrap duvarındaki çini panolar, renk ve kompozisyonlarıyla, Osmanlı şaheserleri arasında yer almaktadır.
UNESCO, 2011 yılında Selimiye’yi “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne almıştır.