Camiler: Selimiye Külliyesi Eski Cami Üç Şerefeli Cami Muradiye Camii Çarşılar-Kervansaraylar: Arasta Çarşısı Semiz Ali Paşa Çarşısı Rüstempaşa Kervansarayı Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı Deveci Han (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) Edirne Kalesi-Makedonya Burcu ve Arkoloji Parkı Kaleiçi Evleri-Edirne Konakları Edirne Sarayı Adalet Kasrı, Cihannüma Kasrı Matbahı Amire ve Kum Kasrı Hamamı Müzeler: Edirne Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi Osmanlı Mezar Taşları Sergileme Alanı Türk İslam Eserleri Müzesi Selimiye Vakıf Müzesi Sultan…
Dünya Kültür Mirası: Selimiye Camii Mimar Sinan’ın 80 yaşında yarattığı ve “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, Osmanlı-Türk sanatının ve mimarlık tarihinin başyapıtlarındandır. 1569-1575 tarihleri arasında Sultan II. Selim tarafından yaptırılmıştır. Selimiye, Mimar Sinan’ın sayısız denemelerle ulaştığı, ‘poligonal çardaklı cami planı’nın en başarılı örneğidir. Bin yıllık kubbe mimarisinin en gelişkin aşamasını temsil eden kubbesi, 31.50 m çapındadır ve 8 fil ayak ile taşınmaktadır. Bir yandan Osmanlı mimarisinin en güzel cephe kompozisyonu…
Balkanlar’ın yüksek dağlarından doğan Meriç, Arda ve Tunca ırmakları Edirne’de buluşur ve daha güneyde Ergene Irmağı’nın sularını da alarak Ege Denizi’ne dökülür. Edirne’nin tarihi, ekonomisi ve kültüründe bu ırmaklar kadar, üzerindeki köprüler de önem taşır. Kentin sahip olduğu birbirinden önemli yapılar, köprüler birlikte, Osmanlı başkentinin kimliğini tamamlayan eserlerdir. Bu köprülerden; XV. yüzyılda yapılan üç kemerli Fatih (Cephanelik) Köprüsü, Mimar Hayrettin’in II. Bayezit Külliyesi ile birlikte 1488 yılında yaptığı Sultan II….
Geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Türklerin Edirne’yi fethettiği 1361 yılından bu yana yapıldığı kabul edilen geleneksel bir şenliktir. Her yıl haziran sonu ile temmuz ayı başında yapılan şenliğin son üç gününde yapılan yağlı güreşleri izlemek için yurt dışından ve yurdun dört bir yanından binlerce güreşsever Sarayiçi’ne akın eder. Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan’ın ifadesiyle ‘yağlı güreş’in kabesi’ Edirne Sarayiçi, her yıl yüzlerce pehlivanın kısmet aradığı, baş’ı kazananın Türkiye’nin başpehlivanı olduğu ‘er meydanı’dır. Ata…
KAKAVA ŞENLİKLERİ VE HIDIRELLEZ FESTİVALİ Edirne’de her yıl 5 Mayıs’ta Hıdırellez, 6 Mayıs’ta da Romanların geleneksel etkinliği Kakava şenlikleri geniş katılımla ve coşkuyla kutlanır. Geleneksel Kakava ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamalar, gece gündüz müzik ve eğlenceyle devam eder. Romanlara özgü gelenekler, yurtiçi ve yurt dışından gelen turistlerin izlediği çeşitli etkinliklerle yeniden yaşatılır. Ayrıca 6 Mayıs, Edirne’de, Uluslararası Hıdırellez Festivali resmi törenlerle kutlanır. Aynı zamanda, Edirne’nin Osmanlı tarafından alınışının yıldönümü olan 6…
Geçmişin badem bahçelerinden Osmanlı sarayına uzanan badem ezmesi, Edirne’de çok meşhur bir damak tadıdır. Tarihi kaynaklar, geçmişte Edirne’de çok sayıda badem bahçelerinin varlığından ve bunların kentte kattığı doğal güzelliklerden söz eder. Kentte bugün Bademlik adında bir mahalle bile var. Edirne ekonomisinde ve sosyal hayatında önemli bir yere sahip olan badem ezmesi, turistlerin en çok ilgi gösterdiği hediyelik ürünler arasında. Haşlanan bademler, kurutulduktan sonra öğütülür ve şekerle birlikte kaynatılarak enfes badem…
Hayvancılığın yaygın olduğu Edirne’de, temel gıda ürünlerinden biri olan peynircilik de yaygındır. Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret Marka Tescil Belgesi’ne sahip Edirne beyaz peyniri, uzun yıllardır kendine özgü lezzetiyle, damak tadına düşkün olanların aradığı bir ürün. Diğer yörelerde elde edilen peynirlerden renk, koku ve tat bakımından farklı özellikler taşır. Edirne beyaz peyniri, bölgenin iklim özellikleriyle bitki örtüsünün meydana getirdiği otlaklarda beslenen inek, koyun ve keçi sütünden elde edilir. Tadı,…
Edirne köftesi, Rumeli damak zevkinin yarattığı lezzetlerden biridir. Yerli ve yabancı turistlerden büyük rağbet gören Edirne köftesinin lezzeti, Trakya’da doğal ortamda beslenen erkek dana etinden ve hazırlanmasındaki ustalıktan gelir. Kekik, karabiber ve kimyonla birlikte çektirilen et, 12 saat dinlendiriliyor ve ince kıyılan soğanla birlikte yoğruluyor. Kendine özgü yuvarlak şekli, yumuşaklığı ve lezzeti olan Edirne köftesi, soğan, domates ve yeşil biberle birlikte ve en önemlisi kırmızı biberden yapılan salça sosuyla birlikte…
Edirne Ciğeri Edirne’nin en tanınmış lezzetlerinden biri de, şehre gelen turistlerin yemeden dönmediği tava ciğeridir. Yaprak ciğeri olarak da bilinen Edirne tava ciğerinin lezzeti, bölgenin zengin florasından kaynaklanır. Doğal ortamda beslenen bir yaşındaki dananın karaciğerinden yapılan tava ciğerinin üretiminde ustalık da çok önemlidir. Malzeme seçimi, hazırlanışı, pişirilişi ve servisi maharet gerektirir. Pişirme sırasında yine yöreye ait buğday unu ile ayçiçek yağı; servisindeyse Edirne mahsülü, doğal yoldan kurutulmuş yeşil ve kırmızı…
Edirnekari Saray şehri Edirne, kendine özgü sanat değerlerini de yaratmıştır. Bunlardan biri de sözlük anlamı “Edirne işi” olan Edirnekâri’dir. 17. yy’dan itibaren Edirne’de ortaya çıkarak, sonradan Anadolu’ya yayılan Edirnekâri, ahşap, karton ve deri gibi malzemeler üzerine boya ve cila ile motiflerin uygulandığı bir süsleme üslubudur. Edirnekâri, çiçek, yaprak ve meyve motifleri, genellikle çeyiz sandıkları, dolap kapakları, değerli eşya kutuları, yazı çekmeceleri ve kitap kapakları gibi eşyalar üzerine yapılarak icra edilmiştir….